.

A "Bizonylat -> Import/Export -> Csoportos beszedési megbízás előállítása" menüponttal csoportos beszedési megbízásokat lehet előállítani a számlázó modulból. Ez a funkció csak Professional számlázó vagy számlázót is tartalmazó társasház modul esetén elérhető.


Csoportos beszedési megbízás azokból a bizonylatokból készülhet, amelyek "Csoportos beszedés" típusú fizetési móddal lettek kiállítva. A fizetési módok beállításáról bővebben itt olvashat: Fizetési módok karbantartása

A menüpontot elindítva egy bekérőablakon megadható a megbízási fájl összeállításának minden szükséges adata.



Az összeállítás dátuma a megbízási fájlban szereplő összeállítási dátum lesz.

Az értesítés és terhelés dátuma a beszedési értesítés eljuttatásának dátuma a kötelezett ügyfelek számlavezető bankjába, és ott a terhelés napja is egyben. Ennek legalább 5 nappal későbbinek kell lennie, mint az összeállítás dátumának.

Az időszaknál azt a hónapot lehet megadni, amelynek a bizonylataifigyelnie kell a rendszernek a kigyűjtésnél.

A közlemény mezőben a kezdeményező közleménye szerepelhet a számlavezető bank számára, ami nem jut el az ügyfélhez.

Ezeken kívül megadható, hogy a beszedési megbízási fájl melyik mappában jöjjön létre, és hogy DAT vagy TXT legyen a kiterjesztése.

A dialóguablak adatainak megadása után megjelenik egy táblázat azokkal a bizonylatokkal, amelyekből az adott időszakban csoportos beszedési megbízást lehet készíteni.



Itt megadható hogy melyik bizonylatok kerüljenek a csoportos megbízási fájlba. Ha valamelyiknél szerepel már egy azonosító a "Csoportos beszedés azonosítója" oszlopban, akkor arról már csak másolati megbízási fájlt lehet készíteni.

Az így előállított fájl teljesítéséről érkezik egy beszámoló állomány. Ennek importálása lehetséges a banki import modulból. Erről bővebben itt olvashat: Csoportos beszámoló, vagyis a csoportos beszedési megbízás visszajövő állományának importálása